lauantai 25. huhtikuuta 2015
Disneyland, Walt Disney Studios vai molemmat
Kirjoittanut: Mikko Hiiri Kirjoita Ensimmäinen Kommentti!
Eräs lukijani oli yhteydessä ja esitti loistavan kysymyksen: Jos aikaa on kaksi päivää, kannattaako keskittyä pelkästään Disneyland-puistoon vai käyttää toinen päivä Walt Disney Studios -puistossa.



Omat vierailuni ovat olleet aina useamman päivän mittaisia, joten on ollut luonnollista vierailla molemmissa puistoissa. Enkä siksi ollut koskaan edes ajatellut valintaa jomman kumman kohdalla.

Useamman päivän liput ovatkin aina ns. 2 Park -lippuja eli samanakin päivänä voi vierailla molemmissa puistoissa.

En suosittele puistonvaihtoa kesken päivän ajankäytön, mutten yhden ja kahden päivän vierailuissa myöskään hinnan takia (kts. Lisää Disneylandin lipuista)


KOHTEET

Aloitetaan vertailemalla eri kohteita ja ajeluita kummassakin puistossa.


Disneyland-puistossa on kolme vuoristorataa ja Studioilla kaksi. Otin tähän kohtaan mukaan Star Toursin ja RC Racerin, jotka intesiteetiltään vastaavat vuoristoratoja.


Määrällisesti Disneyland voittaa tässä, mutta jos yksittäisesti otetaan vuoristoratana hurjin, se on Rock´n´Roller Coaster Studioilta (Singotaan liikkeelle, nollasta sataan alle 3 sekuntia).

Sanoisin, että tasapeli tässä kohtaa, mutta kaikkineen Studiolta löytyy vähän hurjempia ajeluita.


Pyörivät ja hyörivät kategoriassa Disneyland on taas määrässä yhden edellä. Studiot paikkaa kumminkin tilannetta Cars Quatre Roues Rallyellä, joka on linjasta poikkeava ja erilainen.


Sitä on hiukan vaikea kuvailla, joten tässä siitä video.


Perinteisiä Darkride-ajeluita Studioilla ei ole yhtään.

Disneyn Darkride ajeluiden historia juontaa jo Walttiin ja Kalifornian Disneylandin alkuun. Kärjistetysti niissä ajellaan pienissä vaunuissa mutkittelevaa rataa pitkin pimeässä rakennuksessa, johon on rakennettu ultraviolettivalolla valaistavia lavasteita ja liikkuvia hahmoja. Yleensä pohjana on jokin Disneyn klassikkoelokuvista.


Darkride-ajelut jakavat mielipiteitä. Toiset aikuisetkin ihastuvat niihin ja toiset taas eivät voi sietää.


Seuraavan kategorian nimi pitäisi olla tavallaan perheen yhteiset ilman vauvaikäisiä. Useimpiin niistä ei vauvoja saa viedä tai muusta syystä en suosittelisi vauvoille.


Määrässä Disneyland on jälleen yhtä pidemmällä listalla. Le Pays des Contes de Fées ja Casey Jr molemmat liikkuvat samoissa miniatyyrisatumaisemissa. Joten sanoisin, että Disneyland voittaa vain puolella ajelulla.


Disney-klassikot ovat parasta mitä Disney tarjoaa. Kaikista näistä löytyy versionsa myös muista Disneyn lomakohteista - paitsi Rottatouille-ajelusta. Se on ainoastaan Pariisissa.


Kaikki nämä ovat ehdottomasti pitkänkin jonotuksen väärtejä. Rottatouille-ajelun takia sanoisin tämän ehdottomaksi tasapeliksi.


Kiinteät esitykset ja elokuvat kategoria menee täysin Studioille.

Disneylandissä ollut Captain EO -elokuva sulki ovensa 12.4.2015 ja sen korvaava avautuu vasta heinäkuussa. Veikkaukseni on, että teatterissa aletaan esittää esittelyä loppuvuonna ensi-iltansa saavasta Tähtien Sota VII:sta.


Suurin osa näistä studioiden esityksistä on aikataulun mukaisesti. siksi Studioilla vietettävän päivän suunnittelu on hiukan hankalampaa.

Kategoria menee kuitenkin puhtaasti Studioille.


Kulkupelit ovat joko paikasta toiseen siirtymistä tai täyden kierroksen kiertämistä. Ne ovat kunkin alueen teemaan sopivia ja herättävät siten alueen teeman ja ajan henkiin.


Studioilla perusteemoitus on niin erilaista, että sieltä näitä ei löydy.


Alueet ja paikat -kategoriassa on kohteita, jotka Disney virallisesti laskee kohteiksi.

Nämä tarjoavat omanlaisen elämyksensä, mutta valintaan Disneylandin ja Studioiden välillä en näiden antaisi vaikuttaa.


Loput kohdekategorioista löytyvät vain Disneylandista. Poimin tähän niistä muutamia yksittäisiä asioita.

Voisi ajatella, että Disneylandissa on niin paljon näkemistä ja tekemistä, että mihin siellä tarvitaan leikkipaikkoja. Juuri siksi! Se ärsykkeiden tulva, joka Disneylandissa tulee, on niin valtava, että välillä alle kouluikäisten on hyvä päästää höyryjä leikkipaikoilla.


Ne ovat teemoitettuja niinkuin kaikki muukin, mutta periaatteessa ne ovat normaali ISO leikkipaikka, liukumäkineen ja kiipeilytelineineen.

Kiinteät hahmotapaamiset on tehty suosituimmille hahmoille, jotta niiden jonotus saataisiin kuriin. Oma kokemukseni Prinsessa-paviljongista löytyy tästä linkistä.

Pelihallien tärkeys on itse kunkin arvioitavissa - omasta mielestä ne ovat teemapuistoissa turhia.

Viimeinen ja aika pitkä lista on erityisteemoitetut alueet ja paikat. Nämä eivät ole mitään suuria ajeluita tms., mutta omalla tavallaan näissä elää tietty Disneyn henki. Useat sisältävät vähän omaa kokeilemista tai aktiviteettiä. Ne ovat kaikki hienosti teemoitettua ja todella vievät kävijän jonnekin.

Tämän osion kohdalta sanoisin, että jos on vain yksi päivä käytettävissä eikä ole aiemmin käynyt, ei ole mitään vaihtoehtoa: MENE DISNEYLAND-PUISTOON!

Disneyland-puistossa saa helposti kohteiden puolestaa kulumaan kaksikin päivää, mutta silloin pitää tiedostaa jättävänsä paljon kokematta naapuripuistossa.


PARAATI ja ILTAESITYS

Studioiden paraati on käytännössä kuihtunut pois. Viimeisin varsinainen paraati oli Disney Star´n´Cars. Osa sen autoista lainattiin Kevätfestivaalin käyttöön ja nyt se on enemmän hahmotapaaminen kuin paraati.

Disneyland-puiston päivittäin paraati on sen sijaan pakko nähdä. Se on jotain mitä ei ymmärrä ennen kuin sen kokee paikan päällä. Kannattaa kuitenkin mennä ajoissa paraatireitin varrelle, sillä hiljaisinakin aikoina puoli tuntia ennen paraatia parhaat paikat on jo varattu.


Studiot menee kiinni yleensä aikaisemmin kuin Disneyland-puisto. Siksi siellä ei ole mitään varsinaista iltaesitystä. Disneylandin sulkeutumisaikaan alkava Dreams sen sijaan on myös pakollisia kokemuksia. Se on uskomaton.

Näissä Disneyland siis voittaa puhtaasti kuusi-nolla.


Ravintolat

Studioiden ensimmäinen pöytiintarjoiluravintola - Chef Remy - aukesi vasta viime kesänä. Buffet ja pikaruokatarjontaa puistossa on ollut koko ajan.

Ravintoloissa Disneyland-puisto tarjoaa huomattavasti enemmän variaatioita ja vaihtoehtoja.

Molemmissa nälän saa toki häivytettyä, mutta millä tavalla on kunkin itse arvioitavissa.


Yhteenveto

Jotkut sanovat, että teineille ja aikuisille Studiot olisi parempi vaihtoehto. Itse en rajaisi sitä ihan noin, sillä meistä jokainen on kumminkin erilainen.

Aivan pienimmille (alle kaksi vuotiaille) studioilla ei ehkä ole niin paljon sopivia kohteita tai ne ovat sellaisia, että pienet eivät niitä jaksa seurata esim. meillä alle kaksi vuotiaina lapset pidettiin Moteurs Actionissa paikoillaan naksuilla ja kuulosuojaimet päässä.

Se, että Studion esitykset seuraavat enemmän aikataulua voi lasten kanssa asettaa enemmän haasteita myös pissapaussien ja känkkäränkkien takia.

Päivässä kumpaakaan puistoa ei ehdi oikeasti käydä läpi edes vuoden hiljaisimpaa aikaan. Valintoja on siis tehtävä.

Jos itselläni olisi kaksi päivää aikaa, viettäisin ensimmäisen päivän aivan aukeamisesta Dreams-esityksen loppuun Disneyland-puistossa. Toisen päivän viettäisin Studioilla. Ensimmäinen pitkä painaisi, joten Studioiden lyhyempi aukioloaika keventäisi toista päivää.

Molemmille päiville poimisin etukäteen ne kohteet, mihin ehdottomasti haluaisin ja mihin toisena haluaisin ja suunnittelisin päivät niiden mukaan.

Annan mielelläni apuani, jos puntaroitte edelleen tämän kysymyksen edessä (tai jonkun muun Pariisin Disneylandiin liittyvän asian parissa)



Tunnisteet:

Ei kommentteja :

Jätä kommenttisi klikkaamalla tästä!