Vappu on munkkien aikaa! Tässä niistä Mikki-versio.
Ainekset taikinaan:
5dl Maitoa
50g Hiivaa tai 2pss Kuivahiivaa
2kpl Kananmunaa
1½dl Sokeria
2tl Suolaa
1rkl Kardemummaa
100g Voita
13dl Vehnäjauhoja
Öljyä paistamiseen (Valitse laatu oman maun ja omantunnon mukaan, ei kuitenkaan moottoriöljyä)
Sokeria munkkien pintaan
Nostata taikinaa liinan alla puolisen tuntia.
Leikkaa taikina osiin ja kaulitse ne yksi kerrallaan noin sentin vahvuisiksi. Painele piparimuotilla munkit levystä. Poista ylijäämätaikina (yhdistä kaikki ylijäämät ja tee siitä viimeinen munkkisatsi)
Nostele munkit jauhotetulle voi- tai leivinpaperille uunipellin päälle.
Nostata uudestaan puoli tuntia. Jos olet kiireessä, lämmitä uuni 50 asteeseen ja katkaise sitten virta. Nosta munkit pellillä nousemaan uuniin (5-10minuuttia).
Lämmitä paistoöljy noin 180 asteeseen. Lämpömittari helpottaa pitämään lämmön tasaisempana.
Laske sopiva määrä munkkeja kerrallaan öljyyn.
Kun yläpuoli on pullistunut ja öljyssä ollut pinta ruskistunut, käännä munkit.
Käännä munkit vielä pariin kertaan, kunnes saavutat kypsyyden ja sopivan värin.
Nosta munkit valumaan. Itse käytän nostamiseen perunasurvinta. Sillä pääsee hyvin munkkeihin käsiksi pystysuoran asennon takia.
Valutuspaikkana uuniritilä pellin päällä ja sen päällä talouspaperia toimii hyvin.
Kun munkit ovat valuneet ja hetken jäähtyneet, laita muovipussiin sokeria ja muutama munkki. Ravistele!
Laita munkit voipaperille jäähtymään loppuun.
Tuoreena munkit ovat parhaita, joten aika on vappukahveille. Hauskaa Vappua!
Täytyihän sitä tehdä itsellekin nimikko munkki. Tuo on siis ruokalautanen. ;-)
Ainekset taikinaan:
5dl Maitoa
50g Hiivaa tai 2pss Kuivahiivaa
2kpl Kananmunaa
1½dl Sokeria
2tl Suolaa
1rkl Kardemummaa
100g Voita
13dl Vehnäjauhoja
Öljyä paistamiseen (Valitse laatu oman maun ja omantunnon mukaan, ei kuitenkaan moottoriöljyä)
Sokeria munkkien pintaan
Tästä tuli 68 pikkumunkkia ja yksi jättimunkki
Sekoita hiiva kädenlämpöiseen maitoon. Liota / sekoita se siihen.
Sekoita mukaan munat, sokeri, suola ja kardemumma. Lisää jauhoja sekoittaen taikinaa koko ajan tasaiseksi.
Kun jauhoja on laitettu noin 10dl sekoita mukaan sulatettu/pehmennetty voi. Käsi taikinaan ja vaivaa voimakkaasti. Lisää jauhoja pikku hiljaa, kunnes taikina irtoaa astiasta.
Nostata taikinaa liinan alla puolisen tuntia.
Leikkaa taikina osiin ja kaulitse ne yksi kerrallaan noin sentin vahvuisiksi. Painele piparimuotilla munkit levystä. Poista ylijäämätaikina (yhdistä kaikki ylijäämät ja tee siitä viimeinen munkkisatsi)
Nostele munkit jauhotetulle voi- tai leivinpaperille uunipellin päälle.
Nostata uudestaan puoli tuntia. Jos olet kiireessä, lämmitä uuni 50 asteeseen ja katkaise sitten virta. Nosta munkit pellillä nousemaan uuniin (5-10minuuttia).
Lämmitä paistoöljy noin 180 asteeseen. Lämpömittari helpottaa pitämään lämmön tasaisempana.
Laske sopiva määrä munkkeja kerrallaan öljyyn.
Kun yläpuoli on pullistunut ja öljyssä ollut pinta ruskistunut, käännä munkit.
Käännä munkit vielä pariin kertaan, kunnes saavutat kypsyyden ja sopivan värin.
Nosta munkit valumaan. Itse käytän nostamiseen perunasurvinta. Sillä pääsee hyvin munkkeihin käsiksi pystysuoran asennon takia.
Valutuspaikkana uuniritilä pellin päällä ja sen päällä talouspaperia toimii hyvin.
Kun munkit ovat valuneet ja hetken jäähtyneet, laita muovipussiin sokeria ja muutama munkki. Ravistele!
Laita munkit voipaperille jäähtymään loppuun.
Tuoreena munkit ovat parhaita, joten aika on vappukahveille. Hauskaa Vappua!
Täytyihän sitä tehdä itsellekin nimikko munkki. Tuo on siis ruokalautanen. ;-)
Ei kommentteja :
Jätä kommenttisi klikkaamalla tästä!