torstai 2. huhtikuuta 2015
Vertailu: Mihin auto parkkiin Helsinki-Vantaalla?
Kirjoittanut: Mikko Hiiri Kirjoita Ensimmäinen Kommentti!
Lensin ensimmäisen kerran vuonna 1983 - melkein 32vuotta sitten. Jos on mies tuona aikana muuttunut, niin on Helsinki-Vantaan lentokenttäkin.


Matkustajamäärien kasvun myötä, pysäköintipalveluiden tarvekin on kasvanut viime vuosina. Myös palveluntarjoajia on tullut viimeisen parin vuoden sisällä muutamia lisää. Vaihtoehtojen määrä on aina positiivinen asia.

Mihin auto sitten kannattaa Helsinki-Vantaalla jättää parkkiin?

Vaihtoehtoja pysäköinnille tarjoavat Finavia (lentokenttä), Lentoparkki, Lentopysäköinti, FlyPark ja Europark. Lisäksi muutamilla alueen hotelleilla on tarjolla pitkäaikaispysäköintiä asiakkailleen. Näistä valitsin mukaan Cumulus Airportin, koska se tarjoaa sekä ulko- että hallipysäköinnin ja koska se edustaa itse asiassa myös Rantasipi Airporttia ja Holiday Inn Airporttia (samat hinnat, jaettu bussi).

Tuotesisältö on yksinkertaistettuna kaikilla sama - auton varastointi matkan ajan. Eroja tulee varastointi paikasta - ulkokenttä, kylmä halli, lämmin halli, sekä palvelusisällöstä.

Palvelusisällöissä on jonkun verran eroja. Yksinkertaisimmillaan se pitää sisällään vain maksamisen ja senkin automaatilla. Laajimmillaan siihen kuuluu myös pysäköintipalvelu, auton pesu, kuljetus kentälle ja avaimen säilytys. Nämä palvelut näkyvät ja kuuluukin näkyä hinnassa.

Ainakin näin perheelliselle on äärettömän tärkeää, miten helpolla saan itseni, vaimon, lapset ja matkatavarat autosta kentälle ja takaisin.


Kaikki palveluntarjoajat sijaitsevat kentän ympäristössä. EuroPark ja Finavian pysäköinti ovat varsinaisella kenttäalueella kävelymatkan päässä terminaaleista.

Kävelymatka on tietenkin suhteellinen käsite. Todellisuudessa vain Finavian P1 ja P2 ovat sellaisen matkan päässä terminaalista, että sen voisi ajatella kävelevänsä matkalaukun kanssa. Jos matkaajina on pieniä lapsia ja matkalaukkujakin pari, mielellään silloinkin jättäisi ensin laukut ja lapset (ehkä jonkun aikuisenkin) ensin terminaaliin ja ajaisi sitten vasta parkkiin.

Tämän järjestelyn miinuspuoli voi nousta esiin ehkä vasta paluumatkalla. Jos otetaan vaikka meidän perhe esimerkiksi - iskä, äiskä, 4v, 2v ja puolivuotias. Reissu on takana. Matkatavarat saatu ja ne kannetaan ulko-oven lähistölle ja iskä lähtee hakemaan autoa parkista. Unelmamaailmassa kaikki lapset odottaisivat kiltisti laukkujen vierellä. Todellisuus on toista - todennäköisesti matkasta väsyneet lapset vetävät itkupotkuraivarit ja/tai juoksevat eri suuntiin. Siinä on äiskällä hermo kovilla!

Finavian P1 ja P2 kohdalla iskä on takaisin aika nopeasti. Kävelyaika (Googlemapsin mukaan pääaulan ovelta parkkihallin ovelle) 1-2minuuttia. Siihen maksaminen automaatilla, autolle kävely ja auton ajo terminaalille. Arviolta vajaa kymmenen minuuttia kaikkineen.

Finavian P3 ja P5 halleihin kävelyaika on vastaavasti 7minuuttia, P4 pysäköintialueelle noin 15min ja Europarkin halliin 16-18min. Iskältä menee siis pahimmillaan puolisen tuntia tähän keikkaan. Se on aika pitkä aika kalabaliikkia äiskälle.

Finavialla on myös vaihtoehtona 15 minuutin välein kulkeva bussi, joka kiertää kenttäaluetta. Ajallisesti se ei todennäköisesti ole nopeampi, mutta jaloille helpompi vaihtoehto.


Kaikilla kentän ulkopuolella toimivilla on pysäköinnin hintaan sisältyvä bussikuljetus terminaalin ja pysäköintipisteen välillä. Olen käyttänyt näistä Lentoparkin ja Cumuluksen busseja. Molemmat näistä toimivat luvatun mukaisesti, enkä usko että muidenkaan toimijoiden kuljetus sinänsä sen huonommin toimisi.

Pieniä eroja tulee johtuen välimatkoista. Lentopysäköinti sijaitsee kauimpana, joten matka-aika sieltä on 12 minuuttia (GoogleMapsin mukaan pääaulan ulko-ovelle, HUOM! todellisuudessa muu liikenne ym. venyttää matka-aikaa muutamia minuutteja kaikilla firmoilla)

Lentoparkista matka-ajaksi tulee 7 minuuttia ja Cumuluksesta sekä FlyParkista 4 minuuttia. Cumuluksen bussi pysähtyy myös Holiday Innissä ja Rantasipissä, joten paluumatka kestää hiukan pitempään.

Lasten ja laukkujen kanssa bussit ovat helppoja. Laukkujen ja retkueen kanssa ei tarvitse siirtyä pitkiä matkoja jalkaisin missään vaiheessa.

Ulkoparkeista Lentoparkki, Lentopysäköinti ja FlyPark Basic ovat hiekkakentillä. Finavian P4a ja P4b sekä FlyPark Comfort tarjoavat asfaltoidun alueen. Kovin isoa merkitystä tällä ei ole - ainoastaan mahdollisesti hiekan pölyäminen ja märällä kelillä kuraiset kengät.


Ulkopysäköinnissä talvi on tietysti hankalinta aikaa. Tämä riippuu lähinnä lumitilanteesta. Oman kokemukseni mukaan ainakin Lentoparkissa ajoväylät ovat talviaikaankin olleet vähintään kohtuullisessa kunnossa. Lähinnä on harmittanut kaivella loman jälkeen autoa päälle sataneesta lumesta.

Lumesta pääsee käyttämällä hallipysäköintejä. Näistä useimmat ovat kylmiä halleja ja osassa osa paikoista sijaitsee katolla eli yhtälailla lumen armoilla. Lämpimiä talleja ovat ainoastaan FlyPark Lux ja Cumuluksen talli.

Hinta on tietysti yksi valintaperuste. Hintatiedot on poimittu kunkin yrityksen nettisivuilta. Vähentääkseni variaatioita otin mukaan pelkästään edullisimman hinnan kultakin. Lentopysäköinnin ja FlyParkin kohdalla se tarkoittaa ennakkovarausta ja -maksua Lentoparkin kohdalla ilmaista kanta-asiakkuutta.

Europarkin kohdalla vertailun hinnoista saisi vielä 15% alennuksen Finnair Plus kortilla ja Flyparkin kohdalla heidän Facebook sivuiltaan löytyy tällä hetkellä tarjouskampanjakoodi. Jätin nämä molemmat huomioimatta.

En usko, että kukaan hakee Finnair Plus -korttia vain tämän alennuksen takia ja että kovin moni parkkihintoja vertaileva eksyy samalla yrityksen Facebook-sivulle. Tietenkin kaikki voivat nämäkin edut hyödyntää.

Päädyin vertaamaan kenttä- ja hallipysäköintejä erikseen neljällä eri mittaisella pysäköinnillä.

Ensimmäisenä verrattavana on yhden vuorokauden pysäköinti esimerkiksi päivän käväisy työreissulla.


Kovin isoja eroja ei 1vrk hinnoissa ulkoparkeissa ole. Halvin on Cumuluksen parkki 7€, mutta se edellyttää yöpymistä ennen tai jälkeen pysäköinnin. Muut ovat 9-11€ haarukassa, paitsi Flypark Comfort, johon sisältyy extrana pysäköintipalvelu, avainten säilytys ja auton käsinpesu. Näistä lisäpalveluista tulee muihin verrattuna noin 25€ ero. Hiukan halvemmallakin auton käsinpesun voi saada, mutta pidän tuota lisähintaa ihan kohtuullisena.


Yhden päivän reissulla ei hallipysäköinti vielä kovin paljoa tuo etua. Halvin on Cumuluksen lämmin talli. Paikkaa ei kuitenkaan voi varata etukäteen ja paikkoja on rajoitetusti. Tämäkin palvelu on varattu vain Cumuluksen asiakkaille.

Toinen lämpimistä talleista - FlyParkin Lux- on kallein vaihtoehto. Lämpimän tallin lisäksi tähän sisältyy pysäköintipalvelu ja käsinpesu.

Jos matkassa on yksin ja kevyellä varustuksella, Finavian P1 ja P2 tarjoavat nopeimman vaihtoehdon tosin hinnakkaammasta päästä.


Kolmen päivän eli viikonloppureissun kohdalla vuorokausihinnat putoavat lähes kaikilla. FlyPark Basic nousee kolmanneksi halvimmaksi ohi Finavia P4:n ja Lentoparkin.

Lentopysäköinti, FlyPark Basic ja Lentoparkki ovat haarukassa 8,10-9,07€/vrk eli käytännössä erot ovat melko pieniä. Finavia P4 ei myöskään ole kaukana hinnassaan, mutta itse jättäisin sen sivuun hiukan hankalamman kulkemisen takia.


Europark on selkeästi halvin hallivaihtoehto yli vuorokauden pysäköinneissä. Kylmistä talleista seuraavat Finavia P3 ja P5 veloittavat yli tuplahinnan. Europarkin miinuspuolena on aika pitkä kävelymatka hallin ja terminaalin välillä. Tosin venyy kävelymatka näihin Finavian halleihinkin.

Lämpimissä halleissa järjestys on entisensä.


Matkan venyessä viikkoon vuorokausihinnat sijoittuvat 5€ luokkaan. Uudemmat tulokkaat Lentopysäköinti ja FlyPark Basic alittavat viiden euron rajan ja ovat lähellä toisiaan.

Ero niiden välillä on niin pieni, että valinnan voisi melkein arpoa. Ehkä voisi sanoa, että Lentopysäköinti, jos tulet kehä kolmosta idästä tai lännestä tullessa FlyPark.


Viikon pysäköinneissä Europark kirii aina vain lisää eroa vuorokausihintaan. Se on jo aivan ulkoparkkien tasassa.

Tässä nostaisin esiin FlyPark Luxin. Se on samoissa Finavian P1 ja P2 kanssa, mutta tarjoaa lämpimän hallin ja auton käsipesun.Kahden viikon kohdalla ulkoparkeissa ei ole mitään isompia muutoksia - ainoastaan tasaista vuorokausihinnan putoamista.


Samoin mennään hallipuolella. Tosin FlyPark Lux tuntuu vielä houkuttelevammalta.

Otetaan vielä viikon kokonaishinnat vertailuun.


Ulkoparkit ilman lisäpalveluja ovat haitarissa 31,50-42,50€. Lentopysäköinti ja FlyPark Basic kisaavat edullisimman tittelistä. Nämä uudemmat tulokkaat hakevat vielä markkinaansa, joten ei ole yllättävää, että ne ovat halvimmat. Tilanne kannattaa tietysti käyttää hyväksi.

Hinnassa kisaavat keskenään myös Finavia P4 ja Lentoparkki. Kokonaisuutena  pistäisin Lentoparkin näistä paremmaksi. Perusteena tälle sanon toimivamman bussikyydin, pysäköintialueella henkilökuntaa (esim. käynnistysapu) ja WC lastausalueella (Tämä on lapsiperheelle iso PLUS).


Hallipuolella halvimmasta ei ole sanomista. Europark on hinnaltaan samoissa ulkoparkkien kanssa, mutta edelleen pidän sijaintia ja bussikuljetuksen puutetta erittäin isona miinuksena. Tässä kohtaa tietysti on selvää, että palvelut maksavat eli bussikyyditys => korkeampi hinta.

Talviaikaankaan matkustaessa en ole kokenut ulkoparkkeerausta mitenkään isona ongelmana. Tästä syystä jättäisin itse vaihtoehdoistani kaikki kylmät hallit heti pois. Lämpimistä talleista Cumulus voisi meillä olla mahdollinen vaihtoehto, koska useimmiten lennämme aamulennolla ja yövymme edeltävän yön kentän lähistöllä joka tapauksessa.

Hinnan puolesta on selkeää, että yli vuorokauden pysäköinneissä Lentopysäköinti ja FlyPark Basic ovat halvimmat ulkopysäköinnessä. Tämän vertailun taulukoissa FlyPark Basic näyttää hitusen kalliimmalta, mutta kuten alussa totesin heidän Facebook-sivuiltaan löytyy tällä hetkellä kampanjakoodi, jolla saa Lentopysäköintiäkin halvemmat hinnat.

Tätä köydenvetoa tulee varmasti vielä jonkun aikaa, joten en halua julistaa näistä kumpaakaan tässä ehdottomasti halvimmaksi.

Tallipuolella yli vuorokauden pysäköinneissä Europark on ylivoimaisesti halvin. Hinta tulee palvelukokonaisuuden kustannuksella.

Jokainen ihminen ja seurue on kumminkin erilainen ja arvostaa eri asioita. Tästä syystä kokosin alle vertailussa olevien palveluntarjoajien yhteystiedot sekä omat ajatukseni niiden plussista ja miinuksista.

Kuulisin mielelläni teidän omia kokemuksianne näistä palveluista.


Cumulus Airport
Robert Huberin tie 6, 01510 Vantaa
p. 09 41 575 100
e-mail: vantaa.cumulus@restel.fi
www.cumulus.fi

Pysäköinti vain hotellin asiakkaille.
Lentokentälle: 4min
Avoinna: 24/7 (vastaanotto) arkisin 3:50-1:00 ja viikonloppuisin 3:50-12:00 ja 16:15-1:00 (bussi) Ennakkovaraus: Ei
Paluukuljetus: Aikataulun mukaan, noin 20min välein

Plussia:
Edullinen lämmin talli
Pihapaikoitus kilpailukykyinen hinnaltaan

Miinuksia:
Pihapaikoitus useilla rikkonaisilla alueilla
Paikkamäärä rajallinen ja paikan löytyminen voi olla vaikeaa
Ei ennakkovarauksia

Mikko Hiiri suosittelee: Ennen tai jälkeen matkan yöpyville

Europark
Tietotie 9 ja 11, Vantaa
p. 020 79 07 303
e-mail: p-eliel@europark.fi
www.europark.fi


Lentokentälle: 18min (kävellen Tietotie 9)
       16min (kävellen Tietotie 11)
Avoinna: 24/7, ma - pe 7.15 - 23, la 9 - 22, su 9 - 19 (Asiakaspalvelu)
Ennakkovaraus: Ei
Paluukyyti: Kävellen

Plussia:
Hinta tallipysäköinnistä

Miinuksia:
Pitkä kävelymatka terminaalista halliin
Ei bussikuljetusta

Finavia
Helsinki-Vantaa lentokenttä

p.020 014 636
e-mail: yhteydenottolomake nettisivuilla
www.finavia.fi


Lentokentälle: P1   1min (kävellen)    P2   2min (kävellen)    P3   7min (kävellen)
       P4a  15min (kävellen) 4min    P4b  15min (kävellen) 4min
       P5    7min (kävellen) 7min
Avoinna:24/7 (asiakaspalvelu), 3:30-1:30 (bussi)
Ennakkovaraus: Kyllä. maksu samalla, normaalihinta
Paluukuljetus: Kävellen tai 15min välein kiertävä bussi

Plussia:
P1 ja P2 lähellä terminaalia

Miinuksia:
Kallis hinta
Bussikyyti kiertää monen pysäkin kautta

Mikko Hiiri suosittelee: P2 alle vuorokauden pysäköinti

FLYPARK
Pyhtäänkorventie 2, 01530 Vantaa
p.020 790 0905
e-mail: myynti@flypark.fi
www.flypark.fi


Lentokentälle: 4min
Avoinna: 24/7
Ennakkovaraus: Kyllä, maksu samalla, edullisempi hinta
Paluukuljetus: Tekstiviesti

Plussia:
Edullinen hinta
Lisäpalvelut - pysäköintipalvelu, auton käsipesu, avaimen säilytys, renkaiden vaihto

Miinuksia:
Saatavuus? Pysäköintipaikkoja rajoitetusti

Mikko Hiiri suosittelee: Edullinen peruspysäköinti ja halutessa lisäpalveluja

Lentoparkki
Tikkurilantie 151, 01530 Vantaa
p. 010 229 5860
e-mail: info@lentoparkki.fi
www.lentoparkki.fi


Lentokentälle: 7min
Avoinna: 24/7
Ennakkovaraus: Kyllä, maksu samalla, normaali tai kanta-asiakashinta
Paluukuljetus: Painike näytössä

Plussia:
Erittäin hyvä sijainti riippumatta mistä suunnasta saapuu
Pitkään ja todistetusti luotettavasti toiminut

Miinuksia:
Kilpailijoita hiukan kalliimpi hinta

Mikko Hiiri suosittelee: Helppo saapua, ei halvin, mutta kohtuuhintainen

Lentopysäköinti
Katriinantie 22, 01530 Vantaa
p.0201 44 1960
e-mail: info@lentopysakointi.fi
www.lentopysakointi.fi


Lentokentälle: 12min
Avoinna: 24/7
Ennakkovaraus: Kyllä, maksu samalla, edullisempi hinta
Paluukuljetus: Tekstiviesti

Plussia:
Edullinen hinta

Miinuksia:
Hiukan kilpailijoita kauempana terminaalista

Mikko Hiiri suosittelee: Edullinen peruspysäköintiTunnisteet:

Ei kommentteja :

Jätä kommenttisi klikkaamalla tästä!