maanantai 16. maaliskuuta 2015
Synttärionnea 13 vuotiaalle!
Kirjoittanut: Mikko Hiiri Kirjoita Ensimmäinen Kommentti!
Kymmenen vuotta isosiskon perässä aukesi Walt Disney Studios -puisto Pariisin Disneylandiin.

kuva (c) Disneyland Paris


Jotkut ovat pitäneet puistoa täydellisenä epäonnistumisena ja täysin Disneyn vastakohtana. Kieltämättä puisto voi vaikuttaa osittain parkkipaikalle rakennetuilta peltihalleilta. Tätä on perusteltu sillä, että puiston teema on oikea elokuvastudio ja siltä ne näyttävät. Tämä ei välttämättä vastaa vieraiden ennakkoajatuksia Disneyn teemapuistosta.

Lisäksi varsinkin alussa puistossa oli vain kourallinen ajeluita (edelleenkin puolet vähemmän kuin Disneyland-puistossa). Lipun hinta kumminkin molempiin puistoihin on aina ollut sama eli rahalle ei ole tuntunut ehkä saavan vastinetta.

Alkuperäinen ajatus oli rakentaa "kopio" Walt Disneyn Worldissa 1989 avatusta Disney-MGM Studios -puistosta (nyk. Disney's Hollywood Studios). Tämä osoittautui heti alussa niin suosituksi, että  sitä laajennettiin nopealla tahdilla.

Disneyn pääjohtajaksi 1984 nousseen ja yhtiön uuteen kukoistukseen saaneen Michael Eisnerin pääjohtajakauden loppuvuosia leimasi kuitenkin ehkä epäonnistumisen pelko ja siitä johtuva vahinkojen minimointi jo etukäteen. Hän ei uskaltanut pistää kaikkea peliin. Kirjanpitäjät saivat määritellä liian tiukat raamit budjetille ja sitten vielä tinkiä siitäkin.

Tämä yhdessä koko Pariisin Disneylandin huonon taloudellisen tilanteen kanssa synnytti puiston sellaisena kuin me sen tiedämme.

Itse en pidä puistoa totaalisena epäonnistumisena. Itse asiassa kyllä nykyiseenkin puistoon mahtuu muutamia helmiä ja uskoisin, että itse asiassa Disneyn Imagineerit ovat olleet muutamissa asioissa kaukaa viisaita.


Puiston sisääntulo on mielestäni todella hieno. Kääntöporttien jälkeen saavutaan Lumiéren veljesten aukiolle. Koko alueen tyyli jäljittelee Walt Disney ensimmäisen oikean Hyperion Avenuella sijainneen studion tyyliä.


Aukion keskellä tönöttää Fantasia-Mikki -patsas sankoja kantavien luutien ympäröimänä. Takana kohoaa Studio 1 -rakennus, jonka läpi kuljetaan puistoon.

Ajeluista helmenä poimisin Cinemagique -esityksen. Se on uniikki tälle puistolle.

Siinä yleisön seassa istuva George (Martin Short) keskeyttää elokuvan puhumalla puhelimeensa. Elokuvan taikuri (Alan Cumming) siirtää Georgen mukaan valkokankaalle. Elokuvista ja genreistä toiseen hypittäessä hän rakastuu Margueriteen (Julia Delpy).

Lopulta Ritari saapuu pelastamaan päivän ja heittää (kirjaimellisesti) miekkansa valkokankaan läpi tarjoten Georgelle tien pois elokuvista.

George kuitenkin katuu hyvin nopeasti päästöstään ja alkaa kaivata rakkaansa luo takaisin. Viimein taikuri heltyy ja päästää Georgen takaisin.

Elokuvaa on päivitetty ainakin kertaalleen, jotta siinä olisi myös tuoreempia filmejä mukana. Ajan patina näkyy ehkä kaikkein pahiten Georgen kännykässä, jolla on kokonaisuudessa tärkeä rooli.


Toki puisto on kehittynyt ja kasvanut avaamisensa jälkeen. Vuonna 2007 Animation Courtyard kasvoi kahdella ajelulla (Crush´s Coaster ja Cars Race Rallye) ja samalla muutti nimensä Toon Studioksi. Seuraavana vuonna avautuivat Tower of Terror ja Stitch Live sekä sitä seuravana vuonna Playhouse Disney Live on Stage!

Vuonna 2010 puistossa avattiin täysin uusi alue - Toystory Playland. Se pitää sisällään kolme uutta ajelua: Toysoldier´s Parachute Drop, Slinkydog ZigZag Spin ja RC Racer.

Avaamisen jälkeen suurin laajennus aukesi viime kesänä, kun Rottatouille-ajelu yhdessä ravintolan ja myöhemmin syksyllä kaupan kanssa avasivat ovensa.

Näiden laajennusten ja erityisesti Place de Rémyn kautta koko puisto on saanut uutta tuulta purjeisiinsa sekä uutta tyyliä rakennuksiinsa. Vapaasti suomennettuna syntymäpäivän lehdistötiedotteessa sanotaan:"uusimman laajennuksen laatutaso toimii suunnannäyttäjänä tuleville laajennuksille puistossa, joka pitkällä tähtäimellä voi kasvaa kaksinkertaiseksi kooltaan."

Tällä hetkelläkin Walt Disney Studios -puisto tarjoaa hienon mahdollisuuden viettää aikaa ja hankkia elämyksiä. Lehdistötiedotteen mukaisesti luvassa on kuitenkin vielä paljon parempaa.

Toivotan paljon onnea teini-ikään päässeelle puistolle. Uskon siitä kasvavan todellisen helmen täysi-ikäisekseksi varttuessaan.

Hyvää syntymäpäivää WDS!!

Tunnisteet:

Ei kommentteja :

Jätä kommenttisi klikkaamalla tästä!