keskiviikko 18. maaliskuuta 2015
Mikko Hiiren Kirjahylly - osa 9
Kirjoittanut: Mikko Hiiri Kirjoita Ensimmäinen Kommentti!
Keskiviikon kirjavalinta on tavallaan jotain muuta kuin Disneyä: Industrial Light and Magic - the Art of Special Effects, 1986.


Tavallaan tämä kirja kumminkin on Disneyä, vaikka se ei sitä ollut julkaisuvuonnaan. Industrial Light and Magic nimittäin siirtyi Disney-yhtiölle samalla kuin George Lucas myi Lucas Filmin (Star Wars, Indiana Jones jne.) Lisäksi ILM:n tietokoneosastosta kehittyi animaatiostudio joka kulkee nimellä Pixar - niin ikään nykyisin osa Disneyä.


Kirja alkaa elokuvatehosteiden alusta. Niiden historia on lähes yhtä pitkä kuin elokuvienkin. George Mélièsin elokuvista päästään melko sujuvasti 1970-luvun puoliväliin.

Nuori George Lucas kehitteli Tähtien Sota -elokuvaa ja törmäsi pieneen käytännön ongelmaan. Käsikirjoituksessa saattoi lukea, miten avaruushävittäjät kiisivät halki universumin, mutta käytännössä jonkun olisi pitänyt rakentaa ne.


Tältä pohjalta perustettiin ILM. Se oli täynnä innostuneita nuoria miehiä, joilla ei ollut hajuakaan, miten homma hoidettaisiin. Mutta into toi osaamista ja kokeilujen kautta Tähtien Sota valmistui ja menestyi.

Kirja esittelee tehosteiden tekemisen eri tekniikoita. Tehostelajit toimivat kappalejaon pohjana, mutta niiden sivussa esitellään ihmisiä tehosteiden takaa.


Kirjassa on paljon tekstiä ja asiaa, mutta myös paljon mielenkiintoisia kuvia. Monia kuvia alkaa tutkimaan löytääkseen erilaisia juttuja ja oivaltaa itse, miten meitä huijataan.


Yksi mielenkiintoisista ja nykyään melkein kokonaan tietokoneelle siirtynyt osaaminen on taustamaalausten tekeminen.


Elokuvissa on usein isoja kokonaisuuksia tai maisemia, joiden luominen todellisuuteen ei onnistuisi tai vaatisi valtavan työn muutamien sekuntien tähden.

Tässä apuun astuu taustamaalari. Aiemmin nämä maalattiin yleensä käsin lasilevyille ja yhdistettiin elävään kuvaan. Yllä esimerkkinä lentoaluskohtaus Kadonneen Aarteen Metsästäjistä. Sopiva kone löytyi, mutta sen tausta ei vastannut elokuvan vaatimuksia, joten tausta korvattiin maalauksella.


Kirja käsittelee ILM:n tuotantoa ensimmäisen kymmenen vuoden ajalta (1975-85). Tietokonetehosteet olivat vasta heräämässä tuolloin. Kirjasta löytyy kumminkin kuva myös nykyisemmin tunnetummasta henkilöstä nimeltä John Lasseter.

Tuosta ajasta ovat mies ja tietokoneet tosin hiukan muuttuneet.


Vaikka kirja on vanha perinteisten tehosteiden osalta tekniikat ovat hyvin pitkälti edelleen samanlaisia. Mielenkiintoista luettavaa.



Tunnisteet:

Ei kommentteja :

Jätä kommenttisi klikkaamalla tästä!