maanantai 13. heinäkuuta 2015
Metrolla Pariisissa
Kirjoittanut: Mikko Hiiri Kirjoita Ensimmäinen Kommentti!

Pariisin metro ei juuri poikkea muiden metropolien metroista. Se on tehokas, nopea ja paljon muuta, mutta satunnaiselle matkailijalle se voi olla hämmentävä.


Pariisin metro avattiin 19. heinäkuuta 1900. Se täyttää siis piakkoin 115 vuotta. Tässä ajassa se on kasvanut melkoisiin mittoihin. Verkon pituus on kaikkineen 214km (ilman läheisessä yhteistyössä toimivaa RER-verkostoa). Raiteista muodostuu 16 linjan verkko, jossa liikkuu 700 junaa. Asemia on 303kpl.

Metroa operoiva RATP on tehnyt muutaman applikaation älypuhelimiin helpottamaan turistinkin matkantekoa - madaltanut kynnystä liittyä 4,2 miljoonan päivittäisen matkustajan joukkoon.

Ensimmäinen Visit Paris by Metro on nimenomaan turisteille suunnattu. Se tarjoaa 8 eri kielivaihtoa (ei suomea),


Jos kartat on ladannut kotona, ohjelma toimii ilman datayhteyttä. Turistimoodi yksinkertaisimmillaan toimii siten, että käyttäjä valitsee kohteen esim. Pariisin Disneylandin tai Eiffel-tornin ja ohjelma antaa ohjeet siitä pisteestä kohteeseen oltaessa Pariisin alueella.

Aika näppärää, koska ei tarvitse edes tietää missä on.Toinen vaihtoehto on valita itse lähtö- ja päätepiste. Tätä toimintoa on näppärä käyttää kotona vaikka hotellia valittaessa. Muutamalla kokeilulla selviää onko hotellin sijainti sittenkään hyvä haluttuihin kohteisiin nähden. Mitä enemmän vaihtoa sitä enemmän aikaa hukkuu.

Näppärä toiminto on myös se, että appi muistaa viimeksi käytetyt asemat eli esimerkiksi hotellin asemaa ei tarvitse joka kerta etsiä pitkästä listasta.

Johtuen toiminnasta ilman datayhteyttä ohjelma ei kuitenkaan anna junien aikatauluja. Se laskee vain siirtymiset jalan aseman ovelta laiturille tai vaihdot laiturilta toiselle sekä matka-ajan. Harvoin juna kumminkaan tulee juuri, kun saapuu laiturille eli käytännössä kokonaisaika venyy ilmoitetusta. Tästä kerrotaan kohdassa "How is this journey calculated"

Google Play -linkki
AppStore -linkki

Todellisia aikatauluja varten on sitten toinen Appi: RATP: Paris Metro


Samalla tavalla kuin toisessakin appissa tässäkin voi hakea reittejä monilla eri tavoin ja myös etukäteen antamalla halutut lähtö- tai saapumisajat.Edellisestä poiketen tulos perustuu todellisiin tietoihin ja aikatauluihin. Myös erikoistilanteista kuten korjaustöistä tai muista hidasteista tulee tiedot haetun reitin osalta.

Tulevia korjaustöitä voi myös katsella etukäteen reittien perusteella.

Kaiken kukkuraksi tästä löytyy versio myös Windows-puhelimelle.

Google Play -linkki
AppStore -linkki
Windows Store -linkki


Tunnisteet: ,

Ei kommentteja :

Jätä kommenttisi klikkaamalla tästä!