perjantai 15. toukokuuta 2015
Pitsaa Pitkona
Kirjoittanut: Mikko Hiiri Kirjoita Ensimmäinen Kommentti!
Pitsa on siitä ihmeellistä, että se on oikeastaan herkku, mutta kelpaa ruuaksi, välipalaksi, yöpalaksi jne. Usein ei ole edes väliä onko se kylmää vai lämmintä.

Taannoin bongasin tämän tuunauksen Pinterestistä, joten leivotaan pitsapitkoja.




Pitsa-taikina

2 dl  lämmintä vettä
2 tl   kuivahiivaa
½ tl  suolaa
5 dl  vehnäjauhoja
4 rlk ruokaöljyä (hifistelijät käyttää oliiviöljyä, minä en maista makueroa rypsiin)

Lämmitä vesi. Muista, että kuivahiiva tarvitsee herätäkseen 42 astetta eli kättä lämpimämpää vettä.
Sekoita kuivahiiva ja suola pieneen jauhomäärään.

Lisää jauhoja pikkuhiljaa nesteeseen. Kun lusikalla sekoittaminen muuttuu mahdottomaksi, ala vaivata käsin. Kun kaikki jauhot on lisätty, lisää öljy.

Vaivaa kunnes taikina ei enää tartu kulhon reunoihin tai käsiin.

Peitä taikinakulho liinalla ja laita se vedottomaan paikkaan nousemaan vähintään 20 minuutiksi. Vanha temppu on laittaa kuumaa vettä tiskialtaaseen ja laittaa kulho sinne. Uudempi on laittaa kulho uuniin, lämmittää se 50 asteiseksi ja katkaista virta.


Tomaattikastike

1kpl   sipuli
3kpl   valkosipulin kynttä
½ dl   ruokaöljyä
1prk  paseerattua tomaattia tai tomaattimurskaa (Panosta laatuun, esim. Mutti)
1 tl    suolaa
1 tl    sokeria
Mustapippuria (pari kierrosta myllystä)
3 tl    basilikaa

Lisäksi voi laittaa mitä muita yrittejä kaapista nyt löytyykään - oregano, rosmariini, timjami, tms.

Pilko sipuli ja valkosipulin kynnet. Lisää ne öljyn kanssa pannulle ja kuullota miedolla lämmöllä pitkään, vähintään 10 minuuttia.

Lisää paseerattu tomaatti tai tomaattimurska sekä mausteet.

Anna porista miedolla lämmöllä 15 minuuttia tai pidempään. Maku paranee mitä pidempään saa hautua.

Jos keittely ei huvita, Muttin valmis pasta/pizza soossi on myös hyvää.


Näin pitsa pitkostetaan...


Jaa taikina puoliksi. Kaulitse puolikkaasta ohut kantikas muutaman millin paksuinen suorakaiteen mallinen levy.

Leikkaa sivuilta noin kolmanneksen pitkiä viiltoja 4cm välein


Levitä reilusti tomaattikastiketta keskelle. Tässä ei kannata nuukailla. Levitä seuraavaksi reilu kerros juustoraastetta esim. Mozzarella-raaste on hyvä vaihtoehto. Päälle vielä pepperonikerros.

Seuraavaksi ala nostelemaan taikinasuikaleita vuorottain eri puolilta ristiin täytteen yli. Puoliväliin päästyäsi aloita sama toisesta suunnasta.

Pitkon päälle vielä juustoraastetta ja pepperonisiivuja.



 Sitten uuniin! Paista pitkoa 250 asteisessa uunissa 10-15min. Tällä taikinamäärällä pitkoja syntyy kaksi kappaletta.

Tässä muodossa pitsa on myös juhlakelpoinen ja käy siivutettuna vaikka suolaiseksi kahvipyötään.

Uuni kuumaksi ja kädet taikinaan!



Tunnisteet: ,

Ei kommentteja :

Jätä kommenttisi klikkaamalla tästä!