keskiviikko 29. huhtikuuta 2015
Mikko Hiiren Kirjahylly osa 13
Kirjoittanut: Mikko Hiiri Kirjoita Ensimmäinen Kommentti!
Kylläpä vuodet vierivät - vastahan minä tämän kirjan ostin. Eihän se ole kuin 27 vuotta vanha.


Mickey Mouse - His life and times, Walt Disney Company 1988Mikin elämästä ei voisi kirjoittaa kirjoittamatta myös Walt Disneyn elämästä, niin paljon muutenkin kuin pelkän äänen kautta näissä kahdessa on yhteistä.

Vaikka kirja on Disney-yhtiön omaa käsialaa ei Mikin syntymää edes yritetä kertoa moneen kertaan kuultuna legendana,vaikka siihen hieman viitataankin.

Kirjassa kerrotaan todennäköisesti melko todenmukaisesti tuon ajan tapahtumista. Myös Ub Iwerksin osuutta korostetaan riittävästi.


Elokuvien osalta Mikistä kerrotaan kuin elävästä ihmisestä, jonka elämää elokuvien kautta seurataan. Tämä on melko hauska näkökulma. Sitä kautta on myös helppo lähestyä Mikin tyylin ja käytöksen muutosta kautta vuosien.


Lyhytelokuvien aikakausi Mikin syntymästä 1928 aina 1930-luvun loppupuolelle oli Mikin kulta-aikaa - Mikin suosion huippuvuodeksi mainitaan vuosi 1935.


Lähestyttäessä 1940-lukua Mikin rooli alkoi muuttua. Esiintyminen lyhytelokuvissa väheni. Edessä oli suuri rooli Fantasiassa Noidan oppipoikana ja Toisen maailmansodan tukijoukoissa.Suosion myötä Mikki tietenkin myös kaupallistettiin. Kirjassa on kokonainen osio varattu sille, miten Mikillä myytiin tuotteita laidasta laitaan.


Kirjan lopussa käsitellään Mikin elämää elokuvien ulkopuolella. 1950-luvulla Mikki siirtyi television maailmaan synnyttäen suositun ilmiön - Mickey Mouse Club.


Samoihin aikoihin Mikki siirtyi myös todelliseen maailmaamme Disneyn teemapuistojen kautta. Niissä esiintyminen olisikin ollut sopiva eläkehomma yhtiön tunnushahmolle.

1983 Mikki palasi elokuvien maailmaan Mickey's Christmas Carol -elokuvassa. Tähän kirja pitkälti loppuukin. (Kuten sanoin se on painettu 1988)


Liekö sitten tuo Bob Cratchitin rooli vai mikä, mutta kuten kaikki tiedämme Mikkihän on tehnyt comebackin uusien sukupolvien suosioon Mikki Hiiren Kerhotalo ja muissa uusissa animaatiosarjoissa. Vielä vanha jaksaa painaa!Tunnisteet:

Ei kommentteja :

Jätä kommenttisi klikkaamalla tästä!