maanantai 25. marraskuuta 2013
Prinsessa Ruususen Linna
Kirjoittanut: Mikko Hiiri Kirjoita Ensimmäinen Kommentti!
Perinteisten Disney-puistojen keskipisteenä on satulinna; Kaliforniassa ja Hong Kongissa Ruususen Linna, Floridassa ja Tokiossa Tuhkimon Linna ja Pariisissa niin ikään Ruususen Linna - Le Chateau de la Belle au Bois Dormant.Linna on varmasti puiston kuvatuimpia kohteita. Miksei olisi? Pariisin linna on mielestäni Disney-linnosta kaikkein kaunein. Siihen on syynä sen sijainti vanhalla mantereella. Jenkkilän ja Kauko-Idän linnoihin oli helppo ottaa suoria vaikutteita vanhoista Eurooppalaisista linnoista (mm. Neuschwansteinin linna mainitaan usein esikuvaksi Kalifornian linnalle).Ranskassa tämä ei käynyt ihan näin, sillä muutaman tunnin ajomatkan sisältä löytyisi liikaa oikeita linnoja, joiden elementtejä oli näihin linnoihin kopioitu. Yhdessä vaiheessa imagineerit miettivät jopa retrofuturistista vaihtoehtoa, mutta päätyivät lopulta mitä satumaisimpaan linnaan, jossa oli selviä ranskalaisvaikutteita - aina nimeä myöten.


Linnan edustalla, Main Streetiltä katsottaessa oikeassa laidassa, on mukava rauhallinen sopukka. Varsinkin ruuhkaisina aikoina tämä on mukava levähdyspaikka. 


Tässä nurkassa sijaitsee myös toivomuskaivo. Sinne vain toivomuskolikko ja ihan hiljaa jos kuuntelee, voi kuulla Lumikin laulavan: " I´m wishing"Toivomuskaivon kautta kulkee myös reitti linnan sisäpihalle. Muistelisin kuitenkin, että reitillä on jokusia rappusia, joten lastenrattailla ei taida onnistua.


Toivomuskaivon vieressä siirryttäessä kohti linnan pääovea on näyttämö Le Théâtre du Château. Aiemmin rakennetuissa Disney-puistoissa oli huomattu, että linna toimisi hyvin taustana erilaisille esityksille. Näissä ei kuitenkaan ollut huomioitu tätä seikkaa rakennusvaiheessa, joten esitysten järjestäminen vaati aina linnan läpikulun sulkemista ja tulppaa liikenteelle.

Pariisissa päätettiin rakentaa kiinteä näyttämö hieman sivuun pääovesta, silti saatiin linna taustalle.

Aiemmin näyttämön edessä oli myös kivistä rakennetut istuimet. Ne kuitenkin aiheuttivat kapean ja hankalan kohdan paraateille. Lisäksi kivi ei tunnu mukavalta edes Pariisin talvessa pyllyn alla.

Tällä erää tämä näyttämö on lähinnä satunnaisessa käytössä, mutta toivotaan, että ajan kanssa saamme tälle lavalle lisää käyttöä.


Pääoven toisella puolella on ruohikkoinen rinne. jossa kasvaa mystisiä kuution mallisia puita. Nämä eivät ole Barks-klassikosta Kulmikkaat munat, vaan suoraan Eyvind Earlen Disneyn Prinsessa Ruususeen suunnitelemasta tyylistä.

Rinteen kyljessä on synkän tunnelin suu, josta pääsee linnan tyrmään, jossa majaa pitää hurja lohikäärme.


Linnan toisella puolella on Fantasyland. Linnan muurit kaareutuvat molemmin puolin suojaamaan tätä aluetta.

Linnan sisäpihalla on ns. Miekka kivessä. No, itse asiassa Excalibur on tietysti isossa alasimessa. Kukin voi käydä kokeilemassa, onko hänestä Kuninkaaksi Kuninkaan paikalle.

Aiemmin tuohon liittyi esitys, jossa Merlin-velho saapui paikalle ja valitsi vapaaehtoisia yleisöstä. Raavaat miehet repivät miekkaa, mutta pieni lapsi vuorollaan nosti sen ylös. Hänet kruunattiin Valtakunnan Väliaikaiseksi Valtiaaksi.


Linna on ulkoakin täynnä pieniä viittauksia Ruusunen elokuvaan ja muihin satuihin. 

  

Tässä muutamia yksityiskohtia linnan ihanista detaljeista.

Mitä sitten löytyy linnan sisältä? No, siihen palataan myöhemmin tällä viikolla...
Mitäs pidit?  
Tunnisteet: , , , ,

Ei kommentteja :

Jätä kommenttisi klikkaamalla tästä!