keskiviikko 6. marraskuuta 2013
Lentojen valintaa
Kirjoittanut: Mikko Hiiri Kirjoita Ensimmäinen Kommentti!
Jokaisella on varmasti omat niksinsä ja keinonsa valitessaan lentoja lomalleen. Joku väittää tietävänsä, mistä sivustolta aina löytyy halvin ja paras lento. Itse en tuohon usko, mutta tietysti valinta onkin jokaisen itse tehtävä.

Käytännössä olen huomannut, että lentojen kanssa on usein varmemmalla pohjalla, jos liikkeelle lähtee hyvissä ajoin. Heti kun tuntee lomakärpäsen puraisun kannattaa lähteä tutkimaan. 2-4 kuukautta ennen lähtöä on usein otollisin ajankohta, mikäli vain uskaltaa varata lennot ilman peruutusoikeutta.

Itse lähden usein liikkeelle vertaa.fi -sivuilta. Sieltä saa hyvän otannan lentoyhtiöistä, jotka ko. kohteeseen  lentävät ja aikataulutietoa. Usein kannattaa kokeilla hiukan eri päiviä, jotta saa tuntuman vaikuttaako viikonpäivä hintoihin.

Tarkkoja matkustuspäiviä valittaessa kannattaa myös tarkastaa vaikuttaako saapumispäivä koko oleskeluajan hintaan. Tämä on monille yllätys esimerkiksi Pariisin Disneylandissa. Vuosi on siellä jaettu eri hintaisiin jaksoihin, mutta myös viikolla saapumispäivä vaikuttaa majoituspaketin hintaan. Perjantai ja lauantai-saapumisia kannattaa välttää, sillä koko majoitus hinnoitellaan saapumispäivän hinnalla.

Kun olen saanut hahmoteltua sopivimmat lentoyhtiöt ja ajankohdat, painelen yleensä suoraan ko. lentoyhtiöiden nettisivuille. Pääsääntöisesti lennot saa sieltä samaan tai joskus jopa halvempaan hintaan kuin erilaisten nettimatkatoimistojen sivuilta (toki aina kannattaa nekin tutkia ;-) ). Suoraan lentoyhtiöltä varattaessa, välikäsien poisjäädessä, saa ainakin helpommin apua sitä tarvittaessa.

Mistä tietää, koska hinta on oikea? Ei mistään! Hinnan suhteen peli on vähän lottoamista. Itse peilaan asiaa mainonnan antamien hintamielikuvien kautta eli vastaako hinta mielikuvaani hinnasta. Toki, jos aikaa lähtöön on voi asian antaa kehittyä ja katsoa tuleeko esim. kampanjoita.

Pariisin lennoilla olemme käyttäneet usein Finnairia. Heidän nettisivuillaan on helppo vertailla hintoja, koska siellä näkyvät hinnat +-3 päivää sekä siitä seuraavalla sivulla montako paikkaa tarjottuun hintaan on vielä jäljellä (tämä tulee näkyviin, kun paikkoja on alle kymmenen). Tästä tietää kannattaako liput ostaa nyt vai heti.

Miksi olemme päätyneet monesti Finnairiin? No, ensinnäkin olemme käyttäneet Pariisin lennoissa myös Blue Onea ja Air Balticia. No, Blue Onea ei sellaisenaan enää ole ja SASsin lennot Pariisiin ovat nykyisin pääasiassa välilaskullisia - kuten Air Balticinkin. Tämä tarkoittaa matkan venymistä 2-4 tunnilla.

Välilaskut ja koneen vaihdot ovat aina hankalia lasten kanssa. Tulevaa matkaamme varten tutkin jälleen vaihtoehtoja ja tulin lopputulokseen, että olen valmis 50-100€ enemmän meidän koko perheeltämme, jotta saamme suoran lennon.

Yksi painava tekijä lennon valinnassa on myös kellonaika. Toki olisi kiva maksimoida ensimmäinen ja viimeinen päivä matkakohteessa, mutta kannattaako sitä tehdä uhraamalla oma ja kanssa matkustajien mielenrauha hermojen menetyksellä ja lasten ilmaraivolla.

Matkahan ei myöskään ala vasta lennolla. Täytyisi aina muistaa, mitä tapahtuu ennen koneen nousua. Meillä tämä tarkoittaa käytännössä seuraavaa:


  • Herätys, aamupala, aamupesu ja pukeminen 1tunti
  • Matka autolla pysäköintiin 1,5 tuntia
  • Pysäköinti ja kulkeminen terminaaliin 0,5 tuntia
  • Ohjeen mukainen lähtöselvitysaika + vara (0,5 tuntia) 1,5 tuntia
  • Yhteensä 4,5 tuntia
Jos meillä noustaisiin aamulla lastenehdoilla, tämä tarkoittaisi, että lento voisi olla puolenpäivän huitteissa.

Käytännössä olemme nyt jo useamman reissun tehneet siten, että olemme majoittuneet kentän tuntumaan lähtöä edeltäväksi yöksi. Pari viimeistä kertaa lentokentän Hiltonista on saanut ennakkomaksulla, ilman peruutusoikeutta huoneen alle sata euroa. Olemme jättäneet auton lentoparkkiin illalla, bussilla terminaaliin, tehneet lähtöselvityksen ja jättäneet matkatavarat kentälle, kävelleet hotelliin ja aamulla takaisin suoraan turvatarkastukseen. Nyt tulevalla reissulla hotelli vaihtunee, koska Hilton on luopunut näistä spesiaalihintaisista huoneista.

Paluumatkalla kannattaa myös muistaa samat pelisäännöt. Pari tuntia lisää kohteessa voi tarkoittaa paria tuntia suoraa huutoa lentokoneessa. Ei mikään mukava loppu lomalle.

Ennen lentojen ostamista kannattaa myös varmistaa matkatavaramääräykset. Erityisesti lastenrattaiden osalla on eroja lentoyhtiöittäin. Kentällä näiden selvittely on aina hankalaa ja usein myös kallista puuhaa.

Voisi sanoa, että kaikilla lentoyhtiöillä on omat kanta-asiakasohjelmansa. Tiedän kyllä, ettei tällainen tavallinen talliainen koskaan saa kerättyä niin paljon pisteitä, että niistä jotain hyötyä olisi. Yksi selkeä etu kanta-asiakkuuksista kyllä on. Usein tarjoushinnat ovat joitakin päiviä aiemmin kanta-asiakkaan varattavissa. Tällöin saattaa juuri löytää sen kultajyvän ennen muita.


Mitäs pidit?  
Tunnisteet:

Ei kommentteja :

Jätä kommenttisi klikkaamalla tästä!