keskiviikko 17. kesäkuuta 2015
Disneylandin terveiset päin seinää!
Kirjoittanut: Mikko Hiiri 2 Kommentteja
Onpas tällä kertaa ollut matkan jälkeen veto pois ja kaikenlaista tekemistä, niin ettei ole ehtinyt blogiin kirjoitella. Nyt alkaa kumminkin arki oieta ja juttuja on mielessä pitkäksi aikaa.

Matkakertomus vuoden 2010 Disneylandin matkasta on päivää vajaa valmis. Ajattelin julkaista sen ja kertoa hiukan (=paljon) uutisia Pariisin Disneylandissa meneillään olevista ja tulevista remonteista. Lisäksi mielessä on pari pikkujuttua ennen kuin alan keskittyä kertomaan viimeisimmästä matkastamme Mikin luo.

Tänään kumminkin kurkataan hiukan, mitä tuliaisia toin itselleni. ;-)


Jo vuosia ihmiset ovat turhaan kyselleet Pariisin Disneylandista eri kohteista tehtyjä julisteita, joita on esillä koristamassa pääsisäänkäynnin ja Main Streetin rautatieaseman seiniä.

Viime vuoden lopulla Disney vastasi tähän huutoon ja toi myyntiin julistepaketin. Paketissa on 12 julistetta. Ne on painettu paksuhkolle hieman kiiltävällä paperille. Painojälki on erinomaista.

Kooltaan arkit ovat 30x40cm. Tuohon kokoon löytyy viljalti ihan vakiokehyksiä. Painetun kuvan koko vaihtelee hiukan julisteesta toiseen, mutta on noin 21x31cm. Tämä on hiukan isompi kuin aukko vakio passepartout:ssa. Kuvan reunukset ovat kuitenkin siistit ja ne voi kehystää ilman paspaakin.


Pakkauksen kansi on kollaasi julisteista (kts. ensimmäinen kuva). Takakannessa on jokainen juliste erillisenä 5x8cm koossa. Kannet on painettu ohuemmalle paperille, mutta ajatuksissa on ollut niidenkin hyödyntäminen jossain kohtaa.

Julisteiden alla on paksu ja jäykkä pahvilevy. Kaikki on pakattuna uudelleen suljettavaan muovitaskuun. Eli kaikkineen paketti kulkee melko mukavasti ongelmitta kotiin asti.

Tätä julistesettiä ei ole myytävissä muualla kuin Pariisin Disneylandissa. Hintaa paketilla on 29,99€. Julistetta kohden siis 2,50€. Pidän hintaa erittäin edullisena, niin laadukkaita kuvat ovat.

Ikeassa on taas menossa lapset syövät aikuisen kanssa ilmaiseksi, joten toissapäivänä hiiripesue paineli Ikeaan kehyksiä hakemaan (ja syömään) ja eilen tuliaisia laitettiin päin seiniä.


Ensimmäiset kaksi saivat kiiltomustat aika sirot kehykset mallia Eketånga. Kehysten koko on 40x50cm. Vakiona tulee musta paspa, jonka aukko oli aivan liian pieni julisteelle. Käänsin paspasta nurjan puolen (valkoinen) päälle ja teippasin julisteen sen päälle.

Tuulikaappiin valitsin aiheiksi kulkupelit: höyryjunan ja limusiinin.

Julisteessa junaa vetää yksi alkuperäisistä kolmesta veturista - W.F.Cody. Kuten kaikki tietävät William F. Cody on Buffalo-Billin oikea nimi. Tämän veturin tunnistaa helposti etuvalon päälle kiinnitetyistä hirvensarvista.

Höyryjuna on ajeluna niitä harvoja, joissa on säilynyt puiston alkuperäinen nimi: EuroDisneyland. Syy tähän löytyy logosta (julisteen alareunassa), jossa on kirjaimet EDRR eli EuroDisneylandRailRoad. Logoa on viljelty aika paljon Main Streetin asemalle ja juniin, joten sen poistaminen ei olisi ollut kovin yksinkertainen juttu.

Toinen versio on, että EDRR ei tarkoittaisikaan EuroDisneylandin rautateitä vaan olisikin nimetty Main Streetin johtavan suunnittelijan - Eddie Sotto - mukaan. Kyseessä olisi siis EDin rautatiet.


Junarataa vastapäätä seinällä killuu Main Streetin Limusiini-yhtiön mainos. Limusiini (vaihdellen paloauton, poliisiauton, kaksikerrosbussin ja hevosvetoisen ratikan kanssa) kuljettaa ihmisiä Town Squarelta Central Plazalle tai takaisin.


Takkahuoneen meri-teemaan sopii hyvin juliste Karibian Merirosvoista. Kehys on 40x50cm musta Virserum.

Juliste kuvaa yhtä ajelun klassikko-kohtauksista, jossa Wicked Wench -merirosvolaiva hyökkää kaupunkia suojaavan linnoituksen kimppuun.

Viattomat turistit jäävät näiden kahden väliin niin ajelussa kuin julisteessakin (pieni vene keskellä julistetta). Julisteessa tilannetta katsotaan voitontahtoisesti hymyilevän merirosvokapteenin rinnalta laivan kannella.


Alakerran ns. vierasvessa on alkanut saada pikku hiljaa kummitustalo ilmettä (kts juttu tästä), joten Phantom Manorin -juliste sopi hyvin sinne. Kehys tässäkin Virserum, mutta nyt kullanvärisenä ja koossa 30x40cm.

Pidän julisteen värimaailmasta, siinä jotain oikeasti aavemaista. Phantom kietoo kuvassa kätensä Ravenswoodin kartanon ympärille aivan kuin ajelussakin. Kyytiläiset eivät voi kuin katsoa itseään ja vaunuaan peileistä, kun siinä kohtaa jo luurangoksi muuttunut Phantom kaappaa samalla tavalla Doombuggyn syleilyynsä.


Keittiön seinälle ripustin Gibson Girl Jäätelöbaarin julisteen. 30x40cm Ribba kehykseen juliste sopi suoraan ilman paspaa.

Gibson Girl on kunnianosoitus amerikkalaiselle graafikolle Charles Dana Gibson (1867-1944). Yksi hänen luomuksistaan oli ns. Gibson Girl eli lähes ikoninen tapa, jolla hän esitti kauniin, mutta itsenäisen amerikkalaisen naisen 1900-luvun taitteessa.

Pienenä yksityiskohtana; koska kyse on tavallaan mainoksesta, julisteesta löytyy tietenkin baarin osoite: 400 North Main Street. Vaikka kaupunki on kuvitteellinen kaikilla rakennuksilla on osoitteensa aivan kuin muukin taustatarinansa.


Kaksi Disney-ajeluiden klassikkoa päätyi Meerin seinälle valkoisissa 30x40cm Nyttja kehyksissä. Yhteistä Peter Panille ja It's a Small Worldille on että molemmissa liikutaan laivalla - toisessa tosin lentävällä laivalla.

Molemmissa julisteissa tyyli on hyvin yksinkertaista jopa lapsenomaista, mutta molemmista henkii lasten mielikuvitus ja puhdas usko tulevaan.


Isoveikka Eliaksen huoneen Leijonakuningas-teemaan sopi hyvin Seikkailujen saaren -juliste 30x40cm mustassa Fjällsta-kehyksessä.

Julisteesta löytyy paljon enemmän Seikkailujen saarella sijaitsevia asioita ja paikkoja kuin mitä ensi silmäyksellä arvaisi. Kapteeni Koukun laiva on tietysti itsestään selvyys, mutta kuvassa on myös Kallokallio, riippusilta, Robinsonin perheen puu-talo ja paljon muuta.


Viimeisenä astumme Auroran kammariin. Puiston keskipiste on Le Chateau de la Belle au Bois Dormant - Prinsessa Ruususen linna. Juliste tuo esiin tämän kauneimman Disney-linnan taianomaisuuden.

Julisteessa on myös hyvin paljon Disneyn 1959 ensi-illan saaneen Prinsessa Ruusunen -elokuvan graafista henkeä. Todella kaunis juliste!

Ainon Disneylandista ostama pehmo-Elsa on samaa mieltä (vaikka tietysti pitää omaa linnaansa vielä kauniimpana ;-) ).

Kuten tarkimmat huomasivat kolme on joukosta poissa - Orbitron, Space Mountain ja Big Thunder Mountain. Niiden osalta jäimme vielä makustelemaan sijoituspaikkoja ja raameja. Eiköhän niillekin paikka löydy jossain vaiheessa.Mitäs pidit?  
Tunnisteet: , ,

2 kommenttia :

  1. Ihania julisteita! Menetin sydämeni eristyisesti tuohon Prinsessa Ruususen linna -kuvaan!

    VastaaPoista