lauantai 9. toukokuuta 2015
Tärkein vinkki Pariisin Disneylandiin: Aikainen Lintu Madon Nappaa!
Kirjoittanut: Mikko Hiiri Kirjoita Ensimmäinen Kommentti!
Paras vinkki, jonka voin Pariisin Disneylandiin antaa on: Ole paikalla ajoissa!


Tämä on tietysti kaikkien mielestä itsestään selvää, mutta toteutuminen ei sitten olekaan ihan sitä. Monesti kuulee kehuttavan, että Pariisin keskustasta on nopea tulla Disneylandiin. Matka kestää vain puoli tuntia. NOPE!


Pariisin Disneylandin puistot aukeavat yleensä klo 10:00 normaaliyleisölle. Se on verrattain myöhäinen aukeamisaika ja melko monet tähtäävät siihen.

Disneyland puisto ei käytännössä suinkaan ole tyhjä ennen klo 10:00. Disneyn omien hotellien asukkailla on mahdollisuus päästä puistoon jo klo 8:00. Osa Discoverylandin ja Fantasylandin ajeluista on auki ja sen lisäksi heille on tarjolla erityisiä hahmotapaamisia.

Tämä voi tuntua merkityksettömältä, mutta täytyy muistaa, että Disneyllä on liki 6000 hotellihuonetta. Niiden täyttöaste on keskimäärin lähellä 80% ja jokaisessa keskimäärin 3 vierasta. Hyvin iso osa heistä on puistossa ennen klo 10:00. Päivästä riippuen puistossa on siis 5000-15000 ihmistä avaushetkellä.


Seurauksena tästä puisto täyttyy nopeasti ja jonot pitenevät reippaasti. Ensimmäisen tunnin aikana ehtii ajella kolme jopa neljä ajelua. Tuntia myöhemmin saavuttaessa samoihin ajeluihin menee 1,5-2 tuntia. Vapaaehtoisia jonottamaan? ;-)

Avaaminen ei välttämättä tarkoita myöskään sitä, että puiston portit avattaisiin vasta klo 10:00. Jos päivästä ennustetaan vilkasta, suoritetaan ns. Rope-Drop (tai Rope-Walk) -proseduuri. Se tarkoittaa, että portit avataan jo 9:30. Vieraat päästetään Main Streetille, jossa osa kaupoista ja ravintoloista on auki.

Muille alueille johtavilla käytävillä on edessä köydet. Kello kymmenen puisto kuulutetaan avatuksi ja köydet avataan tai Cast Memberit rauhoittavat tilannetta kuljettamalla köyttä kohti kyseistä aluetta, jotta ei syntyisi ryntäyskaaosta (Tämä on oikeasti ihan totta ruuhka-aikoina!)

Kuinka aikaisin sitten kannattaisi liikkeelle lähteä, jotta olisi oikeasti ajoissa perillä?

Suosittelen, että varsinaisella portilla olisi viimeistään 9:45 (Kesällä tätäkin aiemmin). Lähdetään tästä peruuttamaan niin saadaan vastaus tuohon kysymykseen.


Jos liput on ostettu netistä, sähköpostitse on lähetetty Voucher, joka pitää vaihtaa lipuiksi ennen porttia. Käytännössä helpoiten se sujuu automaatilla, joka sijaitsee aivan Disneylandin porttien läheisyydessä.

Toimenpide itsessään on nopea ja siihen kuluu 1-2 minuuttia. Täytyy tietenkin muistaa, että joku muukin on ostanut liput netistä ja automaatilla voi olla jonoa. Mitä lähempänä avausaikaa saapuu sitä pidempi jono tietenkin on. Jos tähtäimessä on tuo 9:45 portilla, arvioisin jonottamiseen menevän 5-10 minuuttia.

Seuraava etappi automaatilta taaksepäin on turvatarkastus. Kyllä, jokainen saapuva vierailija kulkee sen läpi ja kaikki laukut läpivalaistaan. Matka lippuautomaatilta turvatarkastukseen on noin 250m (Studioiden porteilta 130m).

Liikennevalojen suunnitteluohjeissa Suomessa käytetään 1,2m/s nopeutta kävelijälle. Se voi tässä kohtaa olla vähän liian suuri nopeus, sillä edessä on tyhmiä turisteja ottamassa valokuvia jne. Matkaan voi siis laskea kuluvan noin 4 minuuttia (Studiot vajaa 2 minuuttia).


Turvatarkastukseenkin syntyy helposti jonoa. Ihmisethän saapuvat busseilla ja junilla eli kerralla on aina liikkeellä isompi joukko. Jonotukseen ja tarkastukseen on hyvä varata 5-15min.

Lähialueen hotelleista on Disneylandiin yleensä ilmainen bussikuljetus. Niiden laiturit sijaitsevat rautatieaseman sivulla turvatarkastuksesta on lähimpään laituripaikkaan 230m eli reilun 3 minuutin kävely.

RER-aseman ovelle on matkaa on 90m ja siitä vielä hiukan laitureille - ajallisesti 2 minuuttia.


Aika useat hotellit mainostavat bussien kulkevan 20 minuutin välein. Tämä varmaan pitää hyvinkin paikkansa. Ajossa on yleensä kaksi bussia. Matka Disneylandistä hotelleihin kestää 5-15minuuttia ja purkuun ja lastaukseen menee tietysti myös hiukan aikaa.

Bussin odotusajaksi voi siis tulla maksimissaan 20 minuuttia. Parhaimmillaan bussi on odottamassa ja lähtee heti, kun ehdit kyytiin.

Ensimmäinen vastaus jutun kysymykseen tulee siis tässä: Jos lasketaan kaikki jonotusajat antamieni aikojen keskiarvojen mukaan, hotellin bussipysäkillä pitää olla hiukan ennen klo 9:00.

Pariisin keskustasta RER-junalla tulevilla mukaan tulee vielä enemmän muuttujia. RER A -junalla on keskustassa viisi eri asemaa. Osa hotelleista sijaitsee toki näiden asemien lähistöllä, mutta osaan kulkeminen vaatii vielä pätkän metroa väliin. Jotta saadaan edes joku tolkku, niin lasketaan aika RER-asemalta. Kukin voi sitten itse selvitellä paljonko siitä menee hotellille kulkemiseen.


Junia kulkee noin kymmenen minuutin välein aamuaikaan. Junaa voi siis joutua odottamaan 0-10 minuuttia. Matka-ajat keskustan asemilta Chessyyn ovat 33-45 minuuttia.

Jos asema olisi näistä keskimmäinen, Châtelet-Les Halles, asemalla pitäisi olla lippu kädessä noin klo 8:35 keskiarvo odotusaikojen mukaisesti.

Olisitko osannut lähteä ajoissa?Mitäs pidit?  
Tunnisteet: ,

Ei kommentteja :

Jätä kommenttisi klikkaamalla tästä!