maanantai 10. maaliskuuta 2014
Huvipuisto vai Teemapuisto?
Kirjoittanut: Mikko Hiiri Kirjoita Ensimmäinen Kommentti!
Huvipuisto ja teemapuisto ovat kaksi eri asiaa. Osittain ne menevät päällekkäin, mutta toisessa ääripäässä ne eivät voisi olla kauempana toisistaan.


Molemmissa on erilaisia laitteita ja härveleitä, joissa meitä raukkaparkoja veivataan ja pyöritetään eripäin ja ylösalaisin.

Molempiin mennään pitämään hauskaa - yleensä koko perheen voimin. Toki siinä, mihin vempaimiin koko perhe menee tai voi mennä yhdessä on eroja eri puistojen välillä, niin huvi- kuin teemapuistoissakin.

Molemmissa on yleensä erilaisia ruokapaikkoja, kauppoja ja esityksiä.
Miten ne sitten eroavat toisistaan?

Walt Disney voidaan varmasti nimetä teemapuiston keksijäksi. En tiedä käyttikö hän itse teemapuisto nimitystä Disneylandista vai onko se jälkeenpäin keksitty nimike.

Teemoitettuja puistoja ja alueita oli toki jo ennen Disneylandiakin. Epäilemättä Disneyn väki kävi niistä hakemassa mallia (=kopioi tiettyjä juttuja). Disneylandia edeltävät puistot olivat tyypillisesti yhden teeman varaan rakennettuja pienempiä kokonaisuuksia tai sitten perinteisempiä huvipuistoja.

Monesti on aiemminkin kerrottu tarina, miten Walt vietti lauantaita tyttäriensä kanssa Griffith Parkissa. Tyttäret ajoivat karusellissa yhä uudestaan ja uudestaan. Walt istui puistonpenkillä syöden pähkinöitä (ja todennäköisesti polttaen tupakkaa, vaikka sitä ei tarinassa mainita). Hän toki piti näistä hetkistä tyttäriensä seurassa, mutta mietti samalla, että pitäisi olla jokin paikka, jossa lapset ja vanhemmat voisivat yhdessä pitää hauskaa.

Siitä syntyi perusajatus koko Disneylandille ja sen jälkeen tulleille Disney-puistoille.

(c) Disney                                                                                                     

Walt ja Disney-yhtiöt olivat Disneylandia suunniteltaessa puhtaasti elokuvan tekijöitä. Tästä lähtökohdasta Disneyland suunniteltiin myös niinkuin elokuva - sillä poikkeuksella, että jokainen vieras olisi sen elokuvan sisällä.

Tässä tulee perustava ero huvipuiston ja teemapuiston välillä. Teemapuistossa vieras on sisällä teemassa ilman ulkopuolisia häiriöitä. Aivan kuin hän olisi yhdessä tietyssä elokuvassa kerrallaan. Yhdessä teemapuistossa voi tietysti olla useampia teemoja. Esimerkkinä Pariisin Disneyland: Main Street U.S.A., Frontierland, Adventureland, Fantasyland ja Discoveryland.Kaikkien asioiden (ehkä lukuunottamatta tuulipukukansaa, joka puistossa vierailee) pitää tukea teemaa, jotta syntyy todellinen illuusio siirtymisestä eri paikkaan ja ehkä eri aikaan.

Disneylandin avauduttua Walt oli tekemässä normaaleja kierroksiaan puistossa. Tomorrowlandissa häntä vastaan käveli Cowboy täydessä tällingissä matkalla pestiinsä Frontierlandissa. Cowboy tulevaisuudessa varmasti rikkoi illuusion.

Walt pysäytti Cowboyn ja kysyi, miksi hän liikkuu Tomorrowlandissa näissä varusteissa. Vastaus oli hyvin selkeä pukuhuone sijaitsi Tomorrowlandin takana ja sen läpi kulki lyhyin reitti Frontierlandiin. Muutoksia käytännönjärjestelyihin tehtiin, jottei tämä toistuisi.

Huvipuistoissakin voi olla teemoja. Usein kukin ajelu/laite onkin jonkin teeman mukainen. Nykyisin huvipuistot panostavat tähän hyvinkin paljon ja ero teemapuiston ja huvipuiston välillä on kaventunut.

(c) PowerPark                                                                                                          

Jos teemapuistossa olet yhdessä elokuvassa kerrallaan mukana, huvipuistossa olet ikään kuin elokuvateatterin aulassa, missä eri elokuvien esittelyt ovat seinällä vierekkäin.

En missään nimessä myöskään sano, että teemapuisto olisi parempi kuin huvipuisto. Hyvin tehty ja suunniteltu huvipuisto voi olla aivan yhtälailla kaunis ja viihtyisä kuin paraskin teemapuisto. Esimerkkeinä tälläisistä huvipuistoista voisin mainita esimerkiksi Kööpenhaminan Tivolin ja PowerParkin Härmästä.

(c) Tivoli                                                                                                                     
(c) PowerPark                                                                                                              

Tampereella Särkänniemessä uusi Koiramäen alue täyttää melko hyvin teemapuiston periaatteen (se korkea betonitorni tosin pitäisi purkaa, koska Koiramäellä ei sellaista ole). Kokonaisuutena Särkänniemi kumminkin menee näistä kategoriaan huvipuisto (tai heidän oma luokituksensahan on elämyspuisto).

Huvipuistossa käynti on yleensä enemmän suorittamista eli ajelusta toiseen hyppäämistä. Elämys on itse ajeluissa.

Teemapuisto käynti voi olla tasan samanlainen - ajelujen läpikäymistä. Teemapuistoissa elämys kuitenkin tulee paitsi ajeluista myös niiden ympäristöstä.

Joku on sanonut, että teemapuisto tarjoaa paon arjesta. Mielestäni se pitää hyvin paikkansa, kunhan itse muistaa hiljentää ja nauttia kaikesta, mitä ympärillä on.

Teemapuistot ja huvipuistot vain ovat kuin kaksi maukasta hedelmää. Omena ja päärynäkin maistuvat erilaisilta.


Mitäs pidit?  
Tunnisteet: , ,

Ei kommentteja :

Jätä kommenttisi klikkaamalla tästä!