perjantai 17. tammikuuta 2014
Asiaa matkalaukuista osa 3/4
Kirjoittanut: Mikko Hiiri Kirjoita Ensimmäinen Kommentti!
Matkustamoon mukaan otettaville laukuille eli käsimatkatavaroille on erilaisia koko- ja painorajoituksia eri lentoyhtiöillä. Rajoitukset kannattaa ehdottomasti tarkastaa etukäteen esimerkiksi lentoyhtiön kotisivuilta tai matkalukemisesi voikin matkata ruumassa - jos matkustaa ollenkaan.

Käsimatkatavaroiden suhteen painotan vielä enemmän - vähemmän on parempi. Erityisesti pienten lasten kanssa on parempi, mitä enemmän käsiä vapaana on nappaamassa kiinni väkijoukkoon karkaavia tihulaisia.

Lentokoneessakin tilaa laukuille on rajoitetusti. Hattuhylly täyttyy usein ennen kuin viimeiset matkustajat ovat edes sisällä. Lyhyellekään lennolle en mielelläni ota laukkuja jalkoihin, vaikka en kovin pitkä olekaan.

Käsimatkatavarana toimivia laukkuja on monentyyppisiä kullakin ihmisellä makunsa mukaan. Jos tarvitset matkakohteessa esimerkiksi reppua, käytä sitä myös käsimatkatavaralaukkuna.



Meillä on käsimatkatavarana yleensä lastenhoito- / vaimon käsilaukku eli veska. Se on riittävän suuri pitämään sisällään lasten vaihtovaatteet, vaipat yms. tavarat. Käytämme samaa laukkua myös aina lastenvaunujen kanssa liikkuessamme, koska sille on kiinnikkeet Doombuggeissamme.


Yksi tärkeä ominaisuus tämän tyyppisissä laukuissa on kunnollinen ja riittävän leveä olkahihna. Laukkua on silloin mukava kantaa.

Veskassa on monia erilaisia lokeroita ja taskuja, joten järjestys on helppo säilyttää kenttäolosuhteissakin.

Arkisin en veskan sisältöön puutu, mutta matkoja varten huolehdin myös sen pakkaamisesta. Muussa tapauksessa en löytäisi sieltä mitään.


Toisena käsimatkatavarana meillä on usein Samsoniten tietokonereppu, jonka ostin 2005 Kalifornian matkaa varten. Harvemmin meillä on läppäri mukana matkalla, mutta tämä ajaa hyvin kameralaukun asemaa, koska on pehmustettu.



Kameroiden ja tarvikkeiden lisäksi siihen mahtuu hyvin esimerkiksi lasten ja aikuisten luettavat ja välipalat matkalle.

Aikojen saatossa minulla on ollut kolmekin eri oikeaa kameralaukkua. Niitä on kyllä rahdattu niska vääränä pitkin poikin maailmaa. Ei enää!

Oikea kameralaukku on kyllä erinomainen pitämään kamerat ja optiikat suojassa ja järjestyksessä. Kameralaukut ovat kuitenkin usein aika kömpelön mallisia ja esimerkiksi latureita ei kumminkaan kannata kantaa joka päivä reissussa mukana eli tulee kannettua isoa puolityhjää laukkua.

Kotinurkissa käytän kyllä kameralaukkuja - jos ei muuta niin tavaroiden säilyttämiseen.


Jos on tarvetta pakata enemmän vaatteita mukaan käsimatkatavaroihin, otamme repun tilalle tälläisen käsimatkatavaraksi nimenomaan tehdyn laukun. Lyhyillä matkoilla tämä saattaa toimia ainoanakin matkalaukkuna.

Käsimatkatavaran suurin sallittu paino on yleensä 8kg. Tälläiseen laukkuun saa helpolla vaatteistakin painoa 10-15kg, joten kannattaa tarkastaa paino etukäteen.


Kuljetettavuuden takia on tärkeää, että laukussa on mahdollisimman isot pyörät mahdollisimman leveällä.


Lisäksi on tärkeää, että vetoaisa on auki asennossa tarpeeksi pitkä ja jäykkä.

Jos joudut jättämään vetoketjullisia laukkuja säilytykseen vaikkapa hotellissa, varmista, että vetoketjussa on lukituslenkit ja hanki esimerkiksi tälläinen numerolukko.


Muista Yhdysvaltoihin matkustaessasi tarkistaa, että lukossa on TSA merkintä, jos joudut laittamaan laukun jostain syystä ruumaan.

Lopuksi haluan edelleen jankata, että mieti tarkkaan mitä oikeasti tarvitset käsimatkatavaroissa. Joskus jonot turvatarkastuksissa ovat pitkiä, joudut kävelemään pitkälti terminaaleissa tai lapset vaativat kantamista. Nämä ovat hetkiä jolloin arvostat tätä neuvoa.

Merkkinä olemme päätyneet Samsoniteen suositusten ja omien kokemusten pohjalta. Samsonite tai sen edustajat eivät ole vaikuttaneet tekstin sisältöön tai maksaneet / muuten kompensoineet sen kirjoittamista.


Tunnisteet:

Ei kommentteja :

Jätä kommenttisi klikkaamalla tästä!