lauantai 28. joulukuuta 2013
Turvaohjeita matkalle
Kirjoittanut: Mikko Hiiri Kirjoita Ensimmäinen Kommentti!
Saatan olla turhan tarkka niuhottaja, mutta jokaiselle reissulle teen muutamat turva/varotoimenpiteet.

Vakuutus


Tämä on meillä helppo, sillä olemme päätyneet pysyvään matkavakuutukseen kotivakuutuksen yhteydessä. Niiden, joilla asia ei ole näin, kannattaa ottaa matkavakuutus peruutusturvalla jo heti ensimmäisten varausten teon yhteydessä.

Edullisimmat lennot ja hotellit ovat yleensä ilman peruutusoikeutta ja tällöin matkavakuutus korvaa kustannukset, mikäli joudut peruuttamaan matkan vaikka sairastumisen vuoksi.

Vakuutusta valittaessa kannattaa myös tarkistaa, miten korvataan sairastapauksissa syntyvät kustannukset esimerkiksi maksetaanko kaikki ensin paikan päällä ja haetaan korvaus jälkikäteen. Tällöin saattaa pienestäkin lääkärikäynnistä tulla iso lovi matkakassaan.

Matkatavaravakuutusta varten kannattaa summalla yhteen mukaan otettavien tavaroiden arvoja. Varsinkin lapsiperheessä mukaan raahattavista tavaroista kertyy äkkiä isoja summia; lasten rattaat (+ sadesuoja+kuljetuslaukku yms. varusteet), kamera (+tarvikkeet), mahdollinen tabletti ja/tai älypuhelimet jne. Eikä pidä aliarvioida myöskään vaatteiden ja jalkineiden arvoa (mietippä vain paljonko menisi, jos hakisit kaupasta uudet tilalle...)

Arvokkaammista tavaroista olen usein tehnyt luettelon, johon olen listannut tarkat tyypit, sarjanumeron ja ostopäivän. Kopio siitä kotiin ja toinen mukaan. Eipä olisi tarvinnut katoamistilanteissa selitellä - koputetaan puuta, ettei ole tullut vastaan ongelmia.

Passit


Euroopan alueella reissatessa passiaan ei juuri passina tarvita, mutta Schengenin mukaisena matkustusasiakirjana passi lienee järkevin ja helpoin vaihtoehtoa.Kannattaa matkaa varatessa tarkastaa passien voimassaolo ja tarvittaessa uusia. R-kioski noutopisteenä toimi hyvin, kun muutama kuukausi sitten hain uuden passini.

Nykyiset passit ovat voimassa yleensä viisi vuotta. Lapsiperheissä kannattaa kuitenkin muistaa, että passin voimassaolo lakkaa myös, jos tunnistaminen passista ei enää onnistu. Tästä johtuen uusimme Ainon passin syksyllä - kuvan kaljupää Aino 6kk ei enää muistuttanut Aino 3 veetä.

Matkaliput ja muut dokumentit


On tavallaan sääli, että matkalippu ei useinkaan enää ole konkreettinen tavara. E-lippu on toki monesti näppärä - puhelin mukana=matkalippu mukana.


Tästä huolimatta tulostan aina lentoliput, hotellivaraukset jne. paperille. Yleensä vielä kahtena kappaleena, toinen matkalaukkuun ja toinen käsimatkatavaroihin. Lisäksi tulostan ne vielä PDF-tiedostoksi sähköpostiin, johon pääsee käsiksi nettiselaimen kautta. Samaan kasaan lisään vielä skannatut kuvat passeista.
Ehkä tämä on turhaa, mutta ei ainakaan tarvitse jäädä selvittelemään kentälle, jos sattuu olemaan Omena-varkaita liikkeellä.

Raha-asiat


Ollaan eurosta mitä mieltä tahansa muuten, on se helpottanut maksuasioita reissuilla merkittävästi. Ei enää pähkäilyä rahan vaihdosta ja valuuttakursseista.

Varmaan pääosa reissaajista huolehtii maksuista erinäisillä korteilla. Suomalainen pankkimaailman pitkään suosima Visa on varmaan yleisin. Useissa maissa sen debit ja credit -toiminnot toimivat ihan yhtä jouhevasti kuin kotikulmien marketeissa.

PIN-koodin käytön myötä myös väärinkäyttö on vaikeampaa. Koodia syötettäessä kannattaa kuitenkin olla tarkkana, etteivät ylimääräiset silmät tarkkaile.

Ranskassa useassa paikassa PIN-koodin syöttäminen täytyy tehdä - ainakin meikäläisen mentaliteetille - hitaasti. Useasti huomasin, että laite oli rekisteröinyt vain yhden numeron, kun olin jo syötänyt kaikki neljä.

Raha-asioissakin on hyvä olla varasuunnitelma pahimman varalta. Yleensä varasuunnitelmaksi riittää, jos molemmilla puolisoilla on hallussaan erilliset luottokortit, ei siis rinnakkaiskortit samaan luottoon. Meillä on lisäksi ollut tapana säilöä hotellin kassalippaaseen Vihreän kortin Visallinen versio kaiken varalle.


Käteistäkin on tietenkin hyvä varata mukaan jonkun verran esimerkiksi bussilippuihin tai vaikka taksiin.

Muita juttuja


Lompakko laihtuu aina ennen joka reissua - eikä vain rahan menosta. Poistan aina ennen lähtöä turhat kortit ja kuitit yms. Muutamia kortteja kannattaa kuitenkin jättää kyytiin; Kela-kortti, Matkavakuutuskortti, Autoliiton jäsenkortti (mahdolliset alennukset), ko. lentoyhtiön kortti ja Lentoparkin kanta-asiakaskortti.


Pienenä vinkkinä kannattaa tarkistaa onko normaali korttimäärä venyttänyt lompakon korttitaskuja niin, että turhien korttien poistuttua tarpeelliset putoavat itsestään.Mitäs pidit?  
Tunnisteet:

Ei kommentteja :

Jätä kommenttisi klikkaamalla tästä!