perjantai 20. joulukuuta 2013
Joulukarkkeja osa 1 - Peanut Brittle
Kirjoittanut: Mikko Hiiri Kirjoita Ensimmäinen Kommentti!
Vuosien tauon jälkeen tänä vuonna on taas aika valmistaa joulukarkit itse. Karkkien tekeminen on oikeastaan aika yksinkertaista: ensin odotetaan ja odotetaan ja odotetaan, että sokeri kiehuu sopivaan lämpötilaan ja sitten on kauhea kiire ja vaara polttaa sormensa.



Tässä kiehuu massa Peanut Brittleen. Tämä on sieltä helpoimmasta päästä.

Ainekset (noin yksi uunipellillinen):

2dl   Sokeria
1dl   Siirappia (tumma tai vaalea käy, maun mukaan)
1/4tl Suolaa
1/4dl Vettä
2dl    Suolapähkinöitä
2rl    Pehmennettyä voita
1tl    Ruokasoodaa

HUOM! Karkkilämpömittari on tässä tarpeen!!!

1. Laita leivinpaperi uunipellille

2. Käytä tukevaa paksupohjaista 2-3 litran kattilaa. Kaada sokeri, siirappi, suola ja vesi kattilaan.

3. Ala keittämään keskilämmöllä (meillä on induktio 1-9 asteikolla ja olen käyttänyt 7). Liian kuuma levy polttaa sokerin helposti karvaaksi.

4. Sekoita kunnes sokerikiteet sulaneet ja lisää pähkinät.

5. Laita karkkimittarin anturi massaan ja keitä säännöllisesti, mutta ei koko ajan, sekoittaen. Sekoittamisella estetään pähkinöiden pohjaan palaminen, mutta liika sekoittaminen tekee karkkiin liikaa "sitkeää kovuutta"

6. Kun lämpö on noussut 150 asteeseen, poista kattila levyltä välittömästi.

7. Lisää voi ja sooda. Sekoita massa nopeasti tasaisen väriseksi.

8. Kaada tasaiseksi matoksi (noin 12mm vahvaksi ;-) ) pellille. Jos massa jää möykyksi tasoittele nopeasti haarukalla (katso että myös pähkinät leviävät)

9. Anna jäähtyä 2-3 tuntia

10. Riko palasiksi. Älä pura liikaa paineita, sillä liian pienet palaset eivät ole näyttävän näköisiä


Tässä odotellaan kovettumista. Vaikka ulkonäkö tässä voi näyttää katupitsalta, on kyse aika herkusta.


Laita tarjolle tai vie lahjaksi. Lapset vievät tänään päiväkodin tädeille ja sedälle tälläiset joulumuistamiset: Peanut Brittleä piparikorissa.









Mitäs pidit?  
Tunnisteet: ,

Ei kommentteja :

Jätä kommenttisi klikkaamalla tästä!